Kære Michael/Trekking Bureauet

Vi havde en ud over alle forventninger god og vellykket tur til Tanzania, som vi var meget spændt på at gense, siden vi sidst besøgte landet i 1982. Vi var på forhånd indstillet på, at mangt og meget måtte være anderledes og for at forebygge en skuffelse i den henseende, sagde vi gang på gang til hinanden, at landet nu ville være mere præget af turisme og at alt nok ikke ville være så smukt og i enhver forstand fantastisk, som i vores måske lidt lyserøde ungdomserindring. Og jo, vi fik en anderledes tur end da vi i vores grønne ungdom rejste rundt med spidstelt og via offentlige transportmidler, lånt bil og deslige. Men vi havde jo også netop ønsket os en anderledes tur, fordi tiden er en anden og fordi vi har nået en alder, hvor vi sætter pris på, at tingene er godt tilrettelagte, at der er mad og vand og et rart sted at sove osv. Tid er jo også for os blevet en anden og mere kostbar ressource end den var tilbage i 1982, hvor det ikke spillede den store rolle at slå sig ned et par dage eller to og vente og se, om der skulle komme en bus eller ej.
Alle bekymringer, vi på nogen måde kunne have gjort os forud for turen, kunne vi godt have sparet os. Planlægning og tilrettelæggelse fra Trekking Bureauets side var i top – og via mailvekslinger med Michael fik vi meget let lavet et program med lige præcis det indhold, vi kunne ønske os: Vandring ved foden af Kilimanjaro, safari i Lake Manyara, Serengeti og Ngorongoro, hvor vi også ønskede at vandre længere nordpå. Fleksibiliteten mht. antal overnatninger på de enkelte steder var en dejlig ting også i forhold til mere gængse pakkerejser fra andre rejsebureauer og gav os mulighed for at være to nætter på nogle af de bedste steder. Faktisk tænkte vi hjemmefra: “Kan det virkelig være så let?”
Og ja, så let kunne det sagtens være 🙂 Vores chauffør/guide hentede os i lufthavnen og var gennem samtlige dage en god og fuldstændig stabil følgesvend, som gjorde alt for at vi skulle befinde os godt og at alt skulle klappe fuldstændig efter planen. Ydermere var han et imødekommende og meget vidende menneske, som hurtigt spottede vores interesse for bl.a. at kigge fugle. Vi følte os i den grad i gode hænder hos både ham og rangeren, som vi vandrede med.

Og landet ligner stadigvæk sig selv. Vi blev ikke skuffede. Naturligvis og heldigvis har der fundet en udvikling sted, og det virker faktisk som om udviklingen går i den rigtige retning for landet. Bl.a. var vi jo vældig glade for at se at håndteringen af turismen virker til at være i orden og ok også på naturens præmisser. Og jo, sammenlignet med 1982, var der mange andre end os rundt omkring i nationalparkerne, men ingen steder oplevede vi det som overrendt eller ubehageligt/masse-turisme-plastic-agtigt. Hvor vi for mange år tilbage var laaaangt udenfor rækkevidden af alt og alle i et lille elefantomringet spidstelt ved Ngorongoro kan det i sammenligningen til 2010 forekomme helt surrealistisk at kunne stå i bunden af krateret og tale i mobiltelefon. Underligt, men også ret fedt!

Naturen er nu – som dengang – fantastisk. Duftene, de store vidder, bevoksningen og de mange nuancer af grønt, det skiftende landskab og vejrlig samt dyrelivet er stadigvæk så det kan hensætte den sanselige rejsende i en nærmest tranceagtig tilstand af lykkelig hengivenhed. Vi så og sansede i det hele taget alt hvad hjerte og sjæl kunne begære og kan kun til alle, der har denne Afrika-længsel i sig, sige: Tag af sted! Tag af sted! Det kan ikke anbefales nok, det er ubeskriveligt, det må opleves!

Mange hilsner
Erik og Birgit