VESTAFRIKA
– TRELANDE TUR TIL VESTAFRIKA

De tre vestafrikanske lande Burkina Faso, Togo og Benin har en del til fælles – ikke mindst en spændende, autentisk kultur og en livsglad, imødekommende befolkning. (En erfaren dansker sagde engang: Vil du se uendelige dyreflokke, skal du tage til Østafrika; vil du møde mennesker, skal du tage til Vestafrika.) Og så er alle tre lande blandt de sikreste rejselande i Afrika.

Hele regionen er gennemsyret af gamle traditioner – fra burkinske fredstraditioner, der bygger på latter, til togolesisk og beninsk voodoo.

Denne rejse går fra det indre Vestafrikas tørre savanne i nord til Guinea-kystens sandstrande i syd.
Vi skal opleve naturen og historiens vingesus. Og vi skal møde menneskene i deres egen kultur – på landet, i småbyer og storbyer.
Ikke mindst skal sponsorer have mulighed for at besøge deres sponsorbørn og Børnefondens centre.
Rejselederen har årtiers kendskab til Vestafrika og har tidligere arrangeret adskillige vellykkede sponsorrejser.

Nedenstående giver en lille forestilling om turens oplevelser – fra de små ting i den vestafrikanske hverdag til berømte steder på Unescos verdensarv-liste. Den endelige turplan tager naturligvis højde for, hvor den enkelte sponsor skal besøge sit sponsorbarn.
Når vi kommer tættere på, vil alle tilmeldte modtage en udførlig rejsebeskrivelse, et brev med små og store råd – og en invitation til et informationsmøde.

REJSEPLAN

Dag 1. – Ankomst til Ouagadougou, Burkina Faso
Dag 2. – Familie i landsby og i storby
Dag 3. – Kunsthåndværk, musik/dans m.m.
Dag 4. – Til Tenkodogo, projekt og skulpturer
Dag 5. – Børnefondscenter og landsbybesøg mm
Dag 6. – Til Dapaong i Togo
Dag 7. – Til Mango. Grotter og landsbybesøg
Dag 8. – Til Kara. Katammakou – Unesco verdensarv
Dag 9. – Til Bassar. Ilddans mm
Dag 10. – Styltedans i Atakpamé
Dag 11. – Til Lomé
Dag 12. – Kanotur til Togoville
Dag 13. – Til Cotonou, Benin
Dag 14. – Kunst og marked
Dag 15. – Benins Venedig – Unesco
Dag 16. – Børnefondens kontor. Hjemrejse
Dag 17 – Hjemkomst

PRISEN INKLUDERER

  • Fly
  • Firehjulstrækkere med chauffører
  • Overnatning
  • Tre daglige måltider uden drikkevarer
  • Entréer og honorarer
  • Udgifter til Børnefondens udgifter ved sponsorbesøg

PRISEN INKLUDERER IKKE

  • Vaccinationer
  • Forsikringer
  • Drikkevarer
  • Visa

DETALJERET REJSEPLAN

Forklaring: M=Morgenmad, F =Frokost, A=Aftensmad

Dag 1

Afrejse fra København med Turkish Airlines kl. 12.30 og ankomst kl. 22.30 til Ouagadougou, også kaldet Vestafrikas kulturelle hovedstad. Indkvartering på det sympatiske Auberge la Rose des Sables – i det « rigtige » Ouagadougou. Vi ordner veksling og den slags om aftenen og/eller om morgenen.

Dag 2

I landsbyen Peelé – ca. 45 km. – tager den lokale præstefamilie tager imod og byder på en beskeden frokost. Efter en kort siesta på hotellet besøger vi så en familie i storbyen og får dér vores aftensmad. Om aftenen også indeholder et kulturelt indslag, finder vore værter ud af. i 2400 meters højde, hvorfra der er 3 – 4 timers trek til første dags camp Big Tree 2650 meter over havet.

Overnatning: Big Tree Forest Camp (Mti Mkubwa). M/F/A

Dag 3

I kunsthåndværkerlandsbyen SIAO er der utallige boder, levende værksteder m.m. – og lige i nærheden bor Ahidjo, som byder på frokost. Om eftermiddagen skal vi overvære en øvetime hos børne- og ungdomstruppen Wamdé – og nyde aftensmaden i børnehjemmet AMPO’s glimrende restaurant.

Dag 4

Der er knap 200 km. til provinsbyen Tenkodogo, mossifolkets første kejserby. På vejen skal vi besøge Else Trærups projekt Kologh Naba og den enestående skulpturpark Laongo. Frokosten får vi i Ziniaré, og vi prøver at se bort fra, at restauranten hedder Nooma. Hôtel Laafi i Tenkodogo er noget nedslidt, men ellers ok.

Dag 5

Der er muligvis sponsorbesøg. Vi andre skal besøge og spise i en landsby, og vi prøver at få en aftale med et tidligere sponsorbarn, som nu har et skrædderværksted – og et samlet besøg i et Børnefonds-center er også en mulighed.

Dag 6

Turen til provinsbyen Dapaong (i Togo) er på ca. 150 km. Vi krydser grænsen i Sinkassé – og det plejer at gå så nogenlunde hurtigt, men vi laver alligevel ikke andre besøgsaftaler den dag. Hotellet – byens bedste – hedder Le Campement.

Dag 7

Vejen til provinsbyen Mango er kun ca. 80 km., men vi skal have tid til to fine oplevelser på vejen. Grotterne ved Nôk var tidligere befolkningens tilflugtssted for at undgå slavehandlere, og takket være Unesco er der skabt en adgang til dem (da vi jo ikke kan lide tanken om at klatre i lianer på stejle klippesider – se evt. tripadvisor). Vores dygtige lokale guide har også en vigtig rolle i sin landsby, hvor han bl.a. forklarer os betydningen af stedets fetich. Vi sover ikke inde i Mango, som er kendt for at være landets varmeste by, men i et benediktinernonne-kloster syd for den. Så får vi også den oplevelse med. Her må vi nok acceptere en nat, hvor vi ikke får de enkeltværelser, som nogen måske har bestilt, men dog hver sin seng. Måske er toilettet på gangen, men hvert værelse har bad.

Dag 8

På vej til den større provinsby Kara (ca. 140 km.) skal vi opleve katammakou-kulturen, som er indskrevet på Unescos verdensarvliste (prøv evt. at google på ”katammakou”.). Den er verdensberømt for sin livsform og ikke mindst sin arkitektur. Og deraf følger så også, at det er blevet lidt turist-præget. Hotel Douceur (Sødme) lever op til sit navn – og ligger i et kvarter, man snarere ville kalde folkeligt. Vi har også denne dag forudset et sponsorbesøg.

Dag 9

Der er ca. 80 km.s kørsel til Togos ”yams-hovedstad” Bassar. Vi, der ikke skal på sponsorbesøg den dag, besøger først landsbyen Bangeli og modtages af den traditionelle leder. Her får vi forklaret, hvordan man gennem årtusinder har udvundet jern i området. Og vi håber, det vil vise sig muligt at demonstrere den berømte ilddans T’Bol. Hotellet er ikke endeligt valgt, men det bliver nok Hôtel Bassar, som byder på en storslået udsigt.

Dag 10

Dagens ca. 240 km. bringer os stadigt nærmere de frodige tropeegne, og vi kan passende slutte den på tagrestauranten på Hôtel Le Sahélien i Atakpamé. Inden da skal vi dog opleve de styltedansere, som områder er berømt for (prøv evt. at google på ” danse atakpame”.).Dagens ca. 240 km. bringer os stadigt nærmere de frodige tropeegne, og vi kan passende slutte den på tagrestauranten på Hôtel Le Sahélien i Atakpamé. Inden da skal vi dog opleve de styltedansere, som områder er berømt for (prøv evt. at google på ” danse atakpame”.).

Dag 11

På vej til Baguida – ca. 175 km. – kører vi gennem storbyen Lomé, hvor vi har en aftale med Ingrid Nystrøm, der arbejder for Røde Kors. Vi indkvarteres på hotel Alizé, ca. 100 m. fra havet. Måske man kan nå en strandtur, før vi kører de få kilometer tilbage til Lomé, hvor vi får et beskedent aftensmåltid, som afsluttes i en helt anden kategori med en is i La Glace. Til begge dele har vi inviteret Bernadette, som engang var en landsbypige uden lovende fremtidsudsigter – indtil hun blev sponsorbarn og nu gør karriere i Lomé.

Dag 12

Der er planlagt sponsorbesøg, og vi andre tager en kanotur til byen Togoville – for at se byen og måske få en aftale med en voodoo-prinsesse.

Dag 13

Der er ca. 155 km. til Benins hovedstad Cotonou. Efter at grænsen er krydset, skal vi i byen Ouidah opleve et pytontempel og tankevækkende minder fra slavehandelen. Hotellet er endnu ikke valgt.

Dag 14

Der er taget højde for sponsorbesøg, og imens skal vi andre se på beninsk kunst i Fondation Zinsou, og måske vil vi se katedralen Notre dame des Apôtres. Desuden skal vi have god tid til det store marked Dantokpa.

Dag 15

Cotonou. Der er sikkert igen sponsorbesøg for en eller flere – mens vi andre skal opleve Benins Venedig, Ganvié, som er på Unesco verdenskulturarv liste, en by på stolper i vandet. Desuden er vi ved at lave aftaler med en Emmaus-gruppe (grundlagt af den franske abbé Pierre), så vi både kan opleve deres projekt og besøge en familie.

Dag 16

Cotonou. Det er hjemrejsedag, og vi bruger formiddagen sammen med nogle af Børnefondens medarbejdere på deres hovedkontor. Nu har vi en fremragende baggrund for at spørge og forstå. De sidste timer på denne rejse, som startede i den tørre savanne i det indre Vestafrika, vil vi nyde, at den slutter ved havet. Afrejse kl. 21.45.

Dag 17

Hjemkomst i Kbh. kl. 17.

FAKTA: Højdesyge kan ramme enhver, nogle er mere disponeret for det end andre, men ved at vandre i et roligt tempo og drikke rigeligt med vand, har man en større chance for at nå til toppen. Man ser ofte, at meget veltrænede sportsfolk døjer med højdesyge, fordi de har svært ved at affinde sig med det pole pole-tempo, som det anbefales at vandre i. ”Pole pole” er swahili for stille og roligt, og det ord er klogt at lære og bære med sig i de syv dage vandringen varer.
Barafu betyder ”koldt” eller ”is” på swahili, og det er også i dag, at vi tager det meste af vores varme tøj på, og gør os klar til nattens vandring mod toppen.

Afrejse 14. januar 2016
Hjemrejse 30. januar 2016
Antal dage 17
Pris Fra kr. 21.150 pr. person
Tillæg Enkeltværelse 1.600 kr.
Rejseleder Thyge Christensen

ePay / Payment Solutions SIKKER BETALING
ePay / Payment Solutions er PCI-certificeret af VISA / Mastercard, og al kommunikation foregår krypteret via en sikker forbindelse.